Svart_relations_logga_liten_mindre

KRÖNIKA. Magnus Axelid

Magnus Axelid: Den starka viljan att missförstå

Foto: Alex Giacomini 

Alldeles innanför dörren blir det två damerna stående. Fascinerade betraktar de tavlan på väggen – snyggt inramad och säkert en meter hög. Motivet är, som damerna upplever det, abstrakt. En svart bakgrund fylld av skuggiga konturer. Kanske kan man urskilja en räv.
 
En ung tjej klädd i svart kjol och vit jacka kommer fram och ställer sig bredvid dem.
 
”Ursäkta mig”, säger den äldre av de konstintresserade damerna. ”Är det här en Billgren?”.
 
Tjejen i den svarta kjolen tittar först på tavlan, sedan på damerna, sedan på tavlan igen.
 
”Nej, det är ingen Billgren”, säger hon och skakar på huvudet. ”Det här är vår meny-tavla. Jag ska precis skriva upp vad vi bjuder på ikväll.”

Jag tycker den här historien är intressant på många sätt.
 
Först och främst handlar den om viljan att förstå, även när det är svårt. Sedan handlar den om det kloka i att fråga när man inte är 100 procent säker på det man ser. För så borde man göra.
 
Men viljan att förstå är inte längre självklar. Tvärtom. Mycket av det negativa som sker i samhället idag beror på att viljan att förstå alltför ofta är försvinnande liten. Det har blivit viktigare att tycka än att veta – enligt statistiken delas mer än 50 procent av alla artiklar på nätet av personer som inte ens har läst innehållet.
 
Varför har det blivit så?
 
Har den obegränsade tillgången till information gjort att det blivit för mycket för fort?
Försöker vi svara på frågor och påståenden innan vi ens förstått vad vi svarar på?
Tror vi så mycket på våra egna åsikter att andras uppfattning per definition är fel?
 
Själv är jag övertygad om att om viljan att förstå minskar kommer avståndet mellan människorna att öka. Och då blir det som när gummibandet dras ut lite för långt, det smäller till ordentligt.
 
Därför tror jag att - om det smäller - kommer det inte att bero på alla monster som vi är rädda för, utan på de monster vi själva har blivit när vi valt en väg där vi inte ens gör ett tappert försök att förstå de personer som har en avvikande uppfattning.
 
 
Magnus Axelid