Svart_relations_logga_liten_mindre

Ibland går det fullständigt åt helskotta – det är en del i att utvecklas! – möt Kajsa Bergqvist på Relationsdagen Prestation den  8 februari

Ställ dig rakt. Håll sen en 30-centimeterslinjal rakt upp från huvudet och titta upp. Lägg till några centimeter. Så högt hoppade Kajsa Bergqvist på toppen av hennes idrottsliga karriär. Hon är 175 centimeter lång och hoppade som högst 208 centimeter. Att klara av den utmaningen kräver ett visst mått av fokus och tro på sig själv. De sistnämnda faktorerna kommer Kajsa Bergqvist tala om under hennes föreläsning på Relationsdagen Prestation den 8 februari.

– Idag känns det helt omöjligt att kunna hoppa så högt, men då såg jag inte ribban, jag fokuserade på luften ovanför. Man ska aldrig fokusera på själva hindret, säger Kajsa Bergqvist när Relation ringer upp.

Vad kan alla vi som kommer för att lyssna på dig ta med oss från din föreläsning?
– Alla tar väl med sig olika delar … men vikten av att våga, även om det ibland går fullkomligt åt helskotta – det är en del i att utvecklas! Man får inte se det som ett misslyckande. Jag pratar om vad som inspirerat mig, hur jag satte mål att bli världens bästa höjdhopperska och att verkligen tro på att jag kunde bli det. Men det kommer också handla om att komma tillbaka från motgångar.
 
Bergqvist slet av hälsenan vid en tävling i Båstad 2004. Ett drygt år senare gjorde hon comeback genom att ta VM-guld med 2,02 meter, och vinna bragdguldet samma år.

Har du alltid haft så stark drivkraft?
– Ja, redan från tidig ålder gillade jag att tävla, framförallt mot mig själv. Satte tuffa mål – mitt första mål var att bli bäst i världen, sedan att sätta världsrekord. Även om man inte alltid uppnår allt är det viktigt att tycka det är kul. Resan mot målet är hela grejen.
 
Var det antiklimax att nå ett mål, som att hoppa två meter eller bli bäst i världen?
– Nej, inte antiklimax. Men viktigt och smart att hela tiden våga höja den mentala ribban, det gjorde att jag utvecklades.
 
Numera är det inte höjdhopp som gäller för Kajsa Bergqvist, men hon jobbar en del som expertkommentator för SVT samt för tv-program som Regnbågshjältar. Hon är också aktiv som ambassadör för Unicef och sitter bland annat i styrelsen för Regnbågsfonden. Hon är också utbildad sommelier och håller vinprovningar.
 
Vad tror du om framtiden för den svenska höjdhoppningen?
– Det har blivit att svårare att nå den yttersta världselitnivån, men vi har några spännande framtidshopp, som Fabian Delryd och Maja Nilsson som blir kul att följa.