Svart_relations_logga_liten_mindre

Arnes Instamat

Arne Mattisson lagar god och tjusig mat för tusentals instagramföljare. Här kommer ett utvalt recept för Relations läsare att njuta av till fredagsmyset.

Fisk & Skaldjursgryta som badar i basilika
4 portioner

När du vill imponera utan att anstränga dig - då ska du göra denna eleganta, lättlagade och färgstarka fisk & skaldjursgryta.

Ingredienser
20–30 stora räkor med skal
400 gr lax eller torskfilé
12–15 st frysta gröna musslor i halvskal
1 gul lök
1 kruka basilika
½ fänkål
½ purjolök
50 gr smör
3 dl grädde
5 dl vitt vin
salt och peppar
ev färsk dill till garnering 

Så här gör du:
Skala och finhacka halva löken och fräs i en del av smöret i en kastrull. Tillsätt musslorna, rör om och häll i vinet. Koka under lock cirka 3 minuter. Ta upp musslorna och lägg på ett fat med folie över. Häll grädden i kastrullen med musselbuljong och låt koka i 5 minuter. Tillsätt sedan basilikabladen (spar några till garnering) och mixa allt till en slät sås. Smaka av med salt och peppar.

Skär fisken i 3 centimeter stora bitar. Finstrimla purjolök, fänkål och andra halvan av löken, fräs försiktigt i smör i en traktörpanna eller vid kastrull tills allt har mjuknat. Tillsätt fisken och vänd runt försiktigt. Slå sedan på basilikasåsen och låt sjuda i 5 min. Servera med musslorna och de nyskalade räkorna, och garnera med basilikablad eller dill. Servera gärna tillsammans med ett gott surdegsbröd.

Trevlig helg!