Svart_relations_logga_liten_mindre

världens godaste ost?

Underbart krämig och gräddig är osten Brillat-Savarin, uppkallad efter gastronomen med samma namn. En bit efter maten – gärna med ett glas rött – så är fredagskvällen räddad.
 
Jean Anthelme Brillat-Savarin föddes 1755 och var bland annat politiker och advokat, men blev mest känd för att ha skrivit boken Smakens fysiologi, med underhållande gastronomiska beskrivningar.

Han lär bland annat ha sagt att: ”En dessert utan ost är som en skönhet som saknar ett öga.” Inte så konstigt då att han sedermera fick ge namn åt vad många (inklusive drottning Silvia, enligt osäker källa) anser vara världens godaste ost.
 
Brillat-Savarin är en så kallad ”triple crème”, en vitmögelost av färsk komjölk som berikats med grädde. Den namngavs av ostmakare Henri Androuët på 1930-talet och görs bland annat i södra Bourgogne. Vill man ha ett glas rött till passar ett lättare fruktigt sådant utmärkt, från exempelvis Beaujolais. Som 2015 Morgon (nr 5106) för 109 kronor.