Svart_relations_logga_liten_mindre

The Uppsala English Bookshop tar storslam i London

Text: Kristina Tivemo Foto: Thomas Henley

The Uppsala English Bookshop kan numer titulera sig världens bästa bokhandel 2018. Det står klart sedan de tilldelats priset av engelska förläggarföreningen och London Book Fair vid en gala utanför London.

Utmärkelsen delades ut för tredje året, i fjol vann The Shakespeare & Company i Paris, och i år stod finalen i kategorin för internationella utmärkelser mellan Uppsalabutiken, rumänska Carturesti och Timbooktoo i Gambia.

– Det är en otrolig rolig bekräftelse och fantastiskt att få priset av den brittiska juryn på plats. Att de ser vad vi gör betyder jättemycket, och ännu mer överväldigande är reaktionen från kunderna. Tusentals har gratulerat och gillat oss i sociala medier, berättar Jan Smedh som startade bokhandeln med Christer Valdeson för 23 år sedan.
 
I motiveringen prisas ni just för er enastående lojalitet hos kunderna och förmågan att nå ut, vid sidan av er kapacitet. Vad är hemligheten?
– Från första början har vi jobbat väldigt medvetet med det personliga tilltalet och det är alla möten i butiken som är viktigast. Litterära samtal, möten mellan författare och läsare, nya impulser. När sociala medier dök upp ville vi överföra känslan från butiken till sociala medier, och det är fantastiskt att ha personal som kan jobba så. Samtidigt håller vi hög kvalitet i det vi gör, med en fysisk upplevelse som inte går att återskapa på Internet.
 
Hur sker urvalsprocessen? Kommer en bokagent smygande och betalar kontant, som i Guide Michelin?
– Haha, jag vet inte riktigt. Men vem som helst kan nominera vilken bokhandel som helst så länge den ligger utanför Storbritannien. Däremot görs ingen annonsering utan man måste vara bekant med engelska bokmässan.
 
Helt på tvärs mot den omtalade bokhandlardöden.
– Jag tror väldigt starkt på att bokhandeln ska vara en kulturhubb i det lokala samhället. Istället för rädslan för näthandel gäller det att lyfta sina styrkor. Vi jobbar hela tiden innovativt med ett exklusivt sortiment, sagostunder, författarbesök, bokcirklar och temakvällar. Folk kan prenumerera blint på böcker vi väljer ut och på Kulturnatten flyger vi in författare. Det är som med gårdsbutiker, folk vill ha det här. Ser man utvecklingen i USA så finns fler oberoende bokhandlar i dag än för tio år sedan. 
 
 
The Uppsala English Bookshop ligger i Uppsala med en andra butik i Stockholm. Information om International Excellence Award, medlemskap, författarbesök och andra event finns på bookshop.se