Svart_relations_logga_liten_mindre

Daniel Benitez - Risktagare på gott och ont

Favorit i repris, ur Relation nr 3, 2016

Text: Anders Melldén Foto: Alex&Martin

Nyligen utsågs Uppsalaföretaget Kontigo Care till Årets eHälsobolag vid eHealth Award 2018. I Relation nummer 3-2016 var grundaren Daniel Benitez profil i Relation. eHealth Award är ett samarbete mellan Vitalis, Healthtech Nordic, Cerner och Sahlgrenska Science Park, riktat till svenska småföretag inom eHälsolösningar. 31 företag deltog i eHealth Award 2018 och Kontigo Care tog hem segern med sin lösning för beroendevård. Priset delades ut av socialminister Annika Strandhäll.

Som företagare behöver man ta risker för att lyckas. Ekonomiska risker både med egna och andras pengar. En som vet hur det känns att både misslyckas och lyckas är nyktre alkoholisten Daniel Benitez.

Daniel Benitez parkerar strax utanför kaféet där vi stämt träff. Slår sig ned med sin kaffe, ledigt klädd i jeans och t-shirt, långt från börsbolagschefernas uniforma kavajstil. Detta trots att han numera är en erfaren företagare och vd som varit i hetluften under två decennier.
 
Senast han intervjuades i Relation var han vd för Starbreeze, en framgångshistoria som slutade i ekonomiska problem för företaget, och i att Benitez blev omskriven i riksmedia. Skriverierna var inte direkt positiva och han berättar att han numera är luttrad. Att han tycker att det är tråkigt att vi journalister kommer undan med saker utan att kolla fakta.
– Allt finns ju kvar för evigt och jag får svara på samma frågor hela tiden.
 
Samtidigt är det lite utmärkande att det är just med en BMW han kommer till vårt möte. Han som blev känd som ”BMW-vd:n” efter en artikel i Veckans Affärer från 2006.
 
Det hela handlade om att ledningen skaffade nya firmabilar samtidigt som Starbreeze tvingades göra en nyemission för att få in mer kapital.
– Jag var runt tjugofem. Ung och dum – förstod inte symboliken. Ledningen skulle ha tjänstebilar som vi skulle betala själva, en neutral kostnad för företaget. BMW:n kostade inte mer än vad en Volvo gjorde men symboliken i märket var uppenbarligen stor.
 
Har du mer förståelse för det idag?
– Absolut. Under tjugofem års företagande, år då jag stuckit ut hakan, händer såna här saker. Men det har gått bra ändå tycker jag. Jag driver flera företag och har som tur är människor runt mig som känner mig och vet vad jag står för.
 
Det räcker att googla på ditt namn så dyker det upp en del från den här tiden. Sådan research lär väl en potentiell investerare också göra?
– Ja, en del kanske blir tveksamma. Men de stora blir sällan det. De sätter sig ner och pratar med mig, eller så känner de någon som känner mig. Det värsta är de som aldrig frågar. Det är jättetråkigt. Vågar man bara fråga så brukar det inte bli några problem.
 
Efter Starbreeze kom nästa historia i spelbolaget CISL.
– Jag blev headhuntad till bolaget som vd. Fick i och med det fyra procent i ett bolag som hade teknik jag var ute efter för att starta upp en spelverksamhet på nätet där man vann pengar istället för poäng. Huvudägarna för CISL kände jag inte. Jag kom inte överens med dem alls, utan slutade efter ett år eftersom jag inte gillade deras filosofi. När jag sålde min del tjänade jag en del pengar vilket gjorde att jag hamnade mitt i storyn. Annars hade ingen brytt sig om mig.
 
Enligt artiklarna jag läst tjänade du trettio miljoner på CISL-affären som enligt vissa slutade tveksamt, stämmer det?
– Nej, jag tror det var runt sjutton miljoner.
 
Du tjänade pengar på att andra investerade sina pengar i er och era affärsidéer. Hade det bara varit dina pengar som riskerades hade väl ingen brytt sig?
– Det är jag helt med på. Man får inte tjäna pengar på andras pengar förrän de har tjänat pengar. Samtidigt är det så, att går jag in i ett bolag, får köpa aktier tidigt och gör mitt arbete så att aktien går upp – helt lagligt – då har jag rätt att tjäna pengar. Alla de gånger jag förlorat miljontals kronor är det ingen som kommer och tycker synd om mig, frågar om jag vill ha lite hjälp … Men visst, jag förstår att om någonting går dåligt då blir man sur. Särskilt om det går bra för någon annan på vägen. Både som entreprenör och investerare tar man stora risker hela tiden.
 

Är du någonsin straffad för något?
– Nej, ett åtal väcktes mot oss alla efter CISL-affären, men det lades ner. Det var synd, jag hade gärna suttit där och fått det utrett.
 
Innan Starbreezetiden sålde Daniel Benitez mobiltelefoner på Adapt. Sen hade han tänkt börja på juristlinjen men lyckades samtidigt få patent på en nummerpresentation för företagsväxlar.
– Jag satsade på det istället och höll på att gå under bokstavligt talat. Träffade efter ett tag några som blev medfinansiärer. Oj, vi var så oerfarna … Men Telia var faktiskt vår största kund, och företaget fanns kvar tills för fyra år sedan. 
 
Varifrån kommer drivet?
– Det har alltid funnits. När jag var åtta nio år köpte jag saltade solrosfrön i Spanien, där farmor bodde. Tog med dem hem och mina kompisar blev som galna. En påse som kostade tio öre gick att sälja för tre kronor.
 
Han menar att han alltid har sett pengarna han tjänar som investeringsmöjligheter.
– Jag har aldrig varit en sån som köper upp alla mina pengar. Jag skulle aldrig köpa en bil om jag måste låna till den. När jag har haft det dåligt ekonomiskt så kör jag en billigare bil, anpassar mitt boende … Jag ser ingen status i saker, bryr mig bara om människor. Om barnen repar nya bilen går jag inte upp ett dugg i puls. Däremot är jag en känslomänniska och blir uppriktigt ledsen när folk tycker illa om mig utan fakta.
 
*
 
Man kan lugnt säga att det både gått brant uppåt och nedåt under hans karriär. Han valdes till Årets företagare 2003 med Starbreeze. Men ett par år senare brakade allt samman.
– Det var fruktansvärt. Vår enda kund gick i konkurs. Vi hade ett stort team och förlorade två miljoner i månaden. Jag var vd och bröt ihop – lämnade till sist företaget. Det var väldigt emotionellt …
 
Han stannade hemma något år. Hade ingen drivkraft, var helt slut.
– När något är tråkigt kan man åtminstone känna efter, när det är roligt, som det var med Starbreeze ända tills det tog slut, körde jag på ända in i väggen. Fick utmattningssymtom. Kunde inte läsa, siffrorna flöt runt. Det är inte bra att vara ute i hetluften hela tiden, dygnet runt. Det blir ett problem eftersom jag är känslomässigt bunden – jag kan inte koppla bort det.
 
Skulle det inte vara enklare att ta en anställning?
– Jag vet inte … kanske är det inte omöjligt att nåt sånt händer i framtiden … men förmodligen inte. Så fort det blir lite lugnt kommer ju suget igen, säger han och ursäktar sig.
 
Han ser nämligen en polisbil på gatan vid kafét och skyndar sig att flytta på bilen, trots att polisens intresse denna junidag nog främst riktas mot studentflak och parader som fyller staden med glädjevrål av skiftande kvalitet.
 
*
 
Efter Starbreeze och CISL drog han igång Aha Bingo, numera Aha World, och Stillfront Group som är en sammanslagning av sex olika spelbolag. I det senare har han fortfarande en del ägande, men aktierna i Aha Bingo sålde han 2009 i samband med en tuff period som börjat något år tidigare. Han hade börjat dricka alltmer.
– Jag ville bara släppa allt, försvinna. Så när nån ville köpa mina aktier i Aha World sålde jag. År 2010 var jag helt utslagen. Själv tyckte jag att jag jobbade på hyfsat, men jag har sedan kollat i min kalender där jag skriver ner allt jag gör. Under 2010 var det blankt så när som på fem sex veckor. Jag var full nästan hela året.
 
Varifrån kom detta? Var du ofta ute och festade när du var yngre?
– Nej, det kom senare. Jag vet inte … men jag började hitta på ursäkter. Grillkvällar, bjöd hem gäster på middag, bastukvällar … Om nån sa nåt var svaret: ”Varför kan inte jag få ha lite kul?” Jag blev en dålig pappa och jag och barnens mamma skilde oss.
 
Han är noga med att påpeka tvångsmässigheten i drickandet. Att en alkoholist inte har något val.
– Man får en inverterad personlighet och drar till sig sånt som är dåligt. Kan inte ta ansvar för sig själv och säger saker som: ”Mina barn har det bättre hos deras mamma”, och ger upp dem; ”Min chef är dum i huvudet”, och säger upp sig. Allt för att man vill vara ensam med flaskan utan någon som stör. Det ser man förstås inte då, men det blir tydligt efteråt. Samma sak gäller alla beroenden och alla människor. Först tror man bara att man håller på att bli dum i huvudet, säger konstiga saker till folk och får gå och säga förlåt tusen gånger. Sedan får man längre och längre blackouts. Jag minns att jag stod och borstade tänderna en tisdagsmorgon. Från TV:n hörde jag: ”Och nu till helgens väder.” Jag hade missat fyra dagar … Det gick så långt att jag allt oftare tänkte att jag ville göra slut på allt.
 
Men istället ringde han till det sociala. De erbjöd en handläggare som skulle höra av sig om en månad. Alldeles för lång tid, menar Benitez som tog saken i egna händer.
– Jag gick på AA-möten, kontaktade ett behandlingshem, erbjöd mig att betala själv. Men det var svårt att komma in. Till slut, 2011, genomgick jag en behandling, men började dricka igen strax efteråt, som så många gör.
 
Efter fler behandlingar blev det dock bättre och bättre.
– Jag insåg att jag måste ta bort problemen som fanns i huvudet, de som orsakade att jag drack. Med en psykologs hjälp insåg jag att min pappa aldrig varit närvarande, att mina föräldrars skilsmässa när jag var tolv påverkat mig mer än jag trott. Sånt här kan man inte lösa själv, och det gör så ont att börja pilla i det. Men sedan 2014 känns det lugnt och skönt inombords.
 
*
 
Återigen reste han sig alltså. Ja, missbruket landade till och med i en ny affärsidé, det som nu är Kontigo Care. Enligt Benitez läggs nämligen 35-40 miljarder kronor per år på behandlingar som i 80-90 procent av fallen leder till återfall. Därför tog han fram produkten Triple A som ska råda bot på detta. Det är ett slags alkomätare för slumpmässiga kontroller från mobilen. Man blåser likt i ett vanligt alkotest, men informationen går direkt till inblandade personer.
– Som alkoholist tror man aldrig att ett litet återfall ska få konsekvenser. Detta är ett sätt att ge det konsekvenser. Du kan inte lura dig själv eller någon annan. Hela ditt liv kommer att vändas upp och ner eftersom appen kan vara kopplad till terapeuten, till mamman till dina barn …
 
Triple A används idag i fem olika kommuner och enligt Benitez finns trettio enheter ute i Uppsala. Produkten används för att hålla koll på att man håller sig nykter, men kan även användas preventivt för att se ett mönster i en persons drickande.
 
Kan man låta någon annan blåsa?
– Ja, men den tar en bild på dig samtidigt som du blåser. Alkoholister är extremt uppfinningsrika så det kommer alltid vara någon som kan fuska. Men den personen är i så fall inte redo.
 
Journalisten på Veckans Affärer som skrev artikeln 2006 står också bakom en artikel i DN som publicerades hösten 2015 om att Kontigo Care eventuellt skulle gjort sig skyldig till patentintrång. I rättvisans namn ska sägas att det än så länge är en spekulation där ingen anmälan finns.
– Artikeln har ingen sanning alls, jag har aldrig ens pratat med journalisten. Artikeln var så dåligt skriven att den faktiskt ledde till positiv respons för oss.
 
*
 
När du ser tillbaka på ditt liv, ser du något mönster i de risker du tagit som affärsman och vad de lett till?
– Ja, det handlar mycket om drivkraft och en impulskontroll som inte alltid varit hundra procent. På gott och på ont. Ett tag trodde jag att jag var bipolär eller hade någon bokstavskombination, men det har kollats och det har jag inte. Min familj består av konstnärer och den ådran finns även i mig. När jag får en idé vill jag genomföra den – till besatthet. Det har lett till det positiva att jag drivit ett tiotal bolag från idé till färdig produkt.
 
Vilken är kopplingen mellan den risktagande företagaren och alkoholismen?
– Kickarna är desamma, och ju snabbare kickarna kommer desto lättare är det att ta risken. Man vill alltid ha roligt. Jag hade svårt att acceptera andra tillstånd. Samtidigt var jag en prestationsmänniska, la inte av när jag borde. Jag var mitt arbete, träffade roliga människor, var på massor av roliga resor. Utan mitt arbete var jag ingen alls – det var läskigt att inse. Jag är übersocial i mitt arbete men inte privat.
 
Hur länge har du varit nykter?
– Två år och en månad lite drygt. Första åtta månaderna var varje dag en kamp, nu känns alkoholen inte intressant längre. 
 
Du kan inte dricka en droppe nu?
– Nej.
 
Drar du alltid saker och ting till sin spets? Även i andra sammanhang.
– Ja, även om det nu har blivit lite lugnare. Men visst, tränar jag så tränar jag hårt. Jag älskar mitt jobb och vill samtidigt ha hundrafemtio procent tid med mina barn … Förr hade huvudet alltid tio kanaler igång samtidigt, jag sov fyra fem timmar per natt. Sånt kan funka några år, men sen blir man tom. Drickandet var en form av självmedicinering. 
 
Tidigare har du tjänat dina pengar på spel och exempelvis skapat produkter som ger pengar istället för poäng för vinnaren. Det känns som väldigt bra sätt att få folk att fastna i spelberoende.
– Så är det. Det är svårt att motivera sån business … jag skulle inte göra samma sak idag. Vanliga spel är en annan sak.
 
Redan efter kraschen med Starbreeze hade en annan person kanske stannat upp och valt en annan väg. Vad är det som gör att du trots allt reser dig igen, och börjar om?
– Driften att skapa. Som nu med Kontigo, det måste bara ut. Jag kan ju rädda tusentals och åter tusentals människors liv.
 
Du kommer tillbaka snabbare än många andra skulle göra. Handlar det om att varken kickarna eller misslyckandena håller i sig särskilt länge?
– Ja, så har det varit. En stor anledning var också att mina mål alltid var skyhöga. Därför var det ganska sällan jag nådde dem. Fastän det gått jättebra var jag aldrig riktigt nöjd. Men det är skillnad på före och efter alkoholen. Jag har lärt mig njuta mer nu.
 
*
 
Nu vill han vara med på resan med Kontigo Care, åtminstone tills företaget fungerar riktigt bra.
– Jag har satsat i stort sett alla pengar jag har och är störste ägare. Jag tror detta kan bli det största jag någonsin har varit inblandad i.
 
Framöver vill han försöka ta det lite lugnare och hoppas kunna jobba mer på strategisk nivå.
 
Du flyttar egentligen bara ditt risktagande från ett håll till ett annat – från riskentreprenör till riskkapitalist.
– Jag vet. Jag kan bli tokig på mig själv ibland, säger han och ler. Men om jag får välja är det riskkapitalist jag vill vara resten av mitt liv. Och tjänar jag pengar kommer jag inte köpa en massa prylar. Jag reser hellre, ser nya kulturer och nya platser. Jag kommer antagligen inte dö rik.