Svart_relations_logga_liten_mindre

Scandinavian Race & Tour of Uppsala:

Internationell festyra när proffstouren på cykel intar stan

Text: Kristina Tivemo. Foto: Ana Vera Burin Batarra

Under Kristi Himmelsfärdshelgen förvandlas Carolinabacken till Passo di Gavia och Stora torget till Champs-Elysées när proffs från mer än 20 nationer tävlar i Sveriges största elitlopp på cykel, Scandinavian Race & Tour of Uppsala.

Cykeltrenden har exploderat och Uppsala blivit cykelstad på bara några år. Eller?
– Uppsala har alltid varit en cykelstad men det är nu vi börjar förstå det. Upsala CK bildades redan 1906 och Skandisloppet är världens äldsta cykellopp. En pärla som lockar eliten, och i helgen blir det folkfest med storbildsskärm, god mat, mingel och internationell känsla uppe vid Slottet, berättar Johan Törnhage som är pressansvarig under tävlingsdagarna. 

Svenska cykelförbundet har 30 000 registrerade medlemmar och allt fler följer Eurosport, Giro D’Italia och Tour de France. Hur kommer det sig?
– Cykel passar in i hälsotrenden. Det är en skonsam sport, ger extremt bra kondition och har inslag av fart och action. Det är lite som utförsåkning, med samma fartkänsla fast på sommaren. Samtidigt finns det väldigt mycket prylar, och en särskild grupp som lockas extra av kläderna, teknikprylarna och den biten.
 
När började du själv?
– För 30 år sedan när jag gick med i Upsala CK. På den tiden var det konstigt med en kille som rakade benen och for utomlands på träningsläger. I dag tar det två minuter att fylla hela Vätternrundan, och tusentals åker till Mallorca tidigt på våren för att träna och trampa runt.
 
Vad kan vi vänta oss av helgen?
– Det absolut största är Tour of Uppsala, ett helt nytt lopp för damer i världseliten. Svensk damcykel är urstark efter framgångarna med Jenny Rissveds OS-guld, Emma Johanssons VM- och OS-silver, och Susanne Ljungskog. Dessutom filmas hela loppen i realtid av motorcykel, precis som på Eurosport, och starten för alla race är på Stora torget. På tjejernas tempo- och linjelopp går även målgången utför Carolinabacken, ändå fram till Stora torget. Det kommer att bli en extrem nerv.
 
Vad ser du fram mest emot?
– När jättekaravanen drar förbi med klungan och 20 följebilar, eller herrarna tar sig uppför Carolinabacken 25 gånger i samma tävling på söndag. Det här är cykel i världsklass med känslan av kontinenten.
 
 
Skandisloppet i Uppsala är världens äldsta cykellopp, som gått i en följd av år. Det första loppet arrangerades 1909. Tävlingen arrangeras av Upsala CK och sedan 2008 heter tävlingen Scandinavian Race och är en del av Internationella Cykelförbundets UCI-Europetour. Första start är på torsdagen när damerna kör Tour of Upsala. Mer information hittar du på Upsala cykelklubbs hemsida, www.upsalacykel.se med starttider, tävlingsinfo och historik.