Svart_relations_logga_liten_mindre

Arnes Instamat

Arne Mattisson lagar god och tjusig mat för tusentals instagramföljare. Här kommer ett utvalt recept för Relations läsare att njuta av till fredagsmyset.

Ramen – asiatisk kyckling- och nudelsoppa med cocos och ingefära
4 portioner

Ingredienser
600 g strimlad kycklingbröstfilé
250 g vetenudlar
2 morötter
150 g färska sockerärtor
1 gul lök
3–4 vitlöksklyftor
2 msk finhackad färsk ingefära
3 röda färska chili
1 burk 425 ml kokosmjölk
1 dl jordnötter
2 kycklingbuljongtärningar
1 kruka koriander
1 lime
 
kokosolja att steka i
salt
 
Så här gör du
Börja med att koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen men korta ned tiden något. Häll över i durkslag och spola rejält med kallt vatten så att kokningen stannar av – ställ åt sidan.
Häll i kokosolja i en lite större stekgryta (jag brukar ställa oljan i kranvarmt vatten en stund innan så att den blir flytande). Stek kycklingen så att den får färg, lyft den ur grytan och ställ att sidan.
 
Finhacka ingefära, vitlök och en chili, strimla löken. Tillsätt lite kokosolja i grytan och fräs upp hacket. Tillsätt kokosmjölken och fyll burken med vatten 3 gånger som du häller ner i grytan. Tillsätt buljongtärningarna, kycklingen och juicen från en lime. Rör om och låt allting puttra på svag värme i 20 minuter.
 
Strimla morötterna fint, dela sockerärtorna diagonalt på längden och skär resterande två chili diagonalt så att du får avlånga ringar. Rosta jordnötterna lätt i en torr stekpanna.
 
Fördela nudlarna i skålar. Tillsätt morötter och sockerärtor i grytan så att de får koka med under någon minut (så att de fortfarande är lite krispiga). Häll den heta soppan över nudlarna och toppa sedan med jordnötter, chili och färsk koriander.