Svart_relations_logga_liten_mindre

Finpizza med rosévin

Pizza behöver inte vara onyttigt. En lyxigt god version av fransosernas ”pissaladière” sitter utmärkt till fredagsrosén, eller varför inte i mindre bitar som tilltugg till välkomstdrinken. Världens godaste pizzadeg och en fräsch topping bjuds vi på ur Anders Melldéns bok ”Rosévin – historien, vinerna & maten därtill”. Receptskapare är Uppsalas Martin Andersson.

”Pissaladière” med crème fraiche, getost, champinjoner, grönkål & mandel

Ingredienser
 
Pizzadeg (räcker till ca 6 stycken)
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
8–9 dl vetemjöl
 
Topping (till 2 stycken)
3 dl crème fraiche
100 g getost, smulad
6 champinjoner, skivade 50 g grönkål,
strimlad 30 g mandel
salt

Matchande rosé
2017 Miraval, Côtes de Provence, nr 99111, 175 kr
2017 Petite Cuvée Madame, Provence, nr 78359, 89 kr

Gör så här
Blanda ut jäst i vatten, rör ner olivolja, honung och flingsalt i en bunke eller degblandare. I med vetemjöl och blanda eller knåda ihop degen tills den blir homogen och lite fuktig. Jäs degen i 45 minuter under bakduk. Skär den sedan i 6 delar, forma bollar och kavla ut varje boll till snygga tunna ”pizzor”, låt dem sedan vila 15 minuter. Lägg på din favorittopping och grädda i ugnen på högsta möjliga temperatur, gärna på en pizzasten, i cirka 5 minuter tills de får fin färg och börjar bli frasiga. 
 
Topping (till 2 st)
Rosta mandel med salt i en torr het stekpanna. Låt svalna och grovhacka mandeln. Bred crème fraiche över hela de utplattade degarna. Lägg på getost, champinjoner, grönkål och mandel. Grädda i ugn enligt degreceptet och servera med välkyld rosé.