Svart_relations_logga_liten_mindre

Arnes Instamat

Arne Mattisson lagar god och tjusig mat för tusentals instagramföljare. Här kommer ett utvalt recept för Relations läsare att njuta av till fredagsmyset.

Arnes Bearnaise-majonnäs
 
Om du tycker det är svårt att lyckas med en handslagen bearnaise gjord på smör, då ska du testa att göra en Bearnaise-majonnäs i stället. Då får du den typ bearnaise som du köper färdig från kyldisken i affären – fast givetvis mycket godare och fräschare. Dessutom kan du förvara den i kylen utan att den stelnar.

Ingredienser (500 gram):
 
0,5 dl vatten
1 kruka fransk dragon (eller mer beroende på storleken)
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2–3 msk finhackad persilja
1 msk äppelcidervinäger
3 äggulor
5 dl rapsolja
salt och peppar

Du behöver också en matberedare med kniv.
 
Ett bra tips för att undvika att majonnäsen skär sig är att alla ingredienser bör ha samma temperatur – förslagsvis rumstemperatur.
 
Så här gör du

Hacka bladen från 2–3 stjälkar dragon. Finhacka vit- och gul lök. Tillsätt vattnet och hacket i en kastrull tillsammans med vinägern. Koka upp och låt sjuda tills det bara är väldigt lite vätska kvar. Ta av och låt svalna.
 
Lägg äggulor och avkoket i matberedaren och kör en stund tills det blir fluffigt. Tillsätt först några droppar olja och kör maskinen på full fart. Tillsätt sedan mer olja droppvis medan maskinen går. När du ser att oljan och äggen börjar binda sig och tjockna kan du försiktigt fortsätta tillsätta resterande olja, medan maskinen arbetar hela tiden.
 
Avsluta med att tillsätta de resterande dragonbladen och persiljan medan maskinen fortfarande går. Smaka av med salt och peppar och tillsätt eventuellt mer dragon beroende på din smak.